Veertig premières verwacht op filmfestival
Het zevenentwintigste International Film Festival Rotterdam (28 januari tot en met 8 februari) zal meer buitenlandse bezoekers trekken dan ooit….
Van onze verslaggever
Peter van Bueren
AMSTERDAM 19 december 1997
Volgens directeur Simon Field heeft Rotterdam bewezen een modern festival te zijn, met zijn brede aanbod en nevenactiviteiten die in het buitenland navolging vinden, zoals de Cinemart en de initiatieven van het Hubert Bals Fonds.
Bij de presentatie van zijn programma gisteren wees Field onder meer op de onderdelen waarin film andere kunsten ontmoet, zoals de mengeling van filmische en muzikale live-acts in de Rotterdamse Schouwburg en tentoonstellingen in onder andere Museum Boymans Van Beuningen en galerie Witte de With.
‘The Cruel Machine’ heet het centrale thema-programma in Rotterdam, met twintig oude en nieuwe speelfilms waarin wreedheid en geweld aan de orde worden gesteld, vanuit de provocerende vraag wat het verschil is tussen kijkplezier en de fascinatie voor het afgrijselijke.
Onontkoombaar geweld is ook het onderwerp van de nieuwe film van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke, Funny Games, maar ook oude klassiekers als Mondo Cane en Peeping Tom zijn in het festivalprogramma opgenomen.
Een ander thema vormt dit jaar een reeks Italiaanse exploitatiefilms in het horror-, thriller- en erotische genre, met zelden vertoonde films van alleen in kleine kring bekende regisseurs als Ricardo Freda en Joe d’Amato.
Speciaal aandacht wordt besteed aan drie filmmakers: Aleksandr Sokoerov, van wie videofilms worden vertoond naast zijn meest recente werk Moeder en zoon, de Japanner Mochizuki Rokuro en de onafhankelijke Amerikaanse regisseur Ernie Gehr.
Alle genoemde regisseurs worden in Rotterdam verwacht, naast ook de Japanner Takeshi Kitano, die met Hana-bi de Gouden Leeuw in Venetië won. Ook de winnende films van Cannes, The taste of Cherries (Kiarostami) en The Eel (Imamura) worden in Rotterdam gepresenteerd, naast de nieuwe films van regisseurs als Jim Jarmusch, John Sayles, Tsai Ming-Liang, Raymond Depardon, Janos Szasz, Mark Rappaport, Hal Hartley en Atom Agoyan.
In het festivalprogramma zijn een kleine veertig wereldpremières te verwachten, waaronder een aantal Nederlandse films. Eerder werd bekend dat als openingsfilm op 28 januari Felice. . Felice. . van Peter Delpeut is gekozen en dat Vive Elle van Mirjam Kruishoop is geselecteerd voor de competitie van de Tiger Awards.
Nieuwe films zijn er ook van onder meer Nathalie Alonso Casale, Ben van Lieshout, Edward Luyken en Ansuya Blom.
Een deel van het festivalprogramma is ook te zien in Groningen en Maastricht. Op 8 februari besluit het festival naar traditie met de Volkskrant-dag. In alle zalen zal dan een selectie van het festivalprogramma te zien zijn voor lezers van de krant.
Tijdens het festival is er een speciaal kanaal van de Rotterdamse stadstelevisie 24 uur per dag open, met constante aandacht voor het voor filmnieuws. Talk shows worden live uitgezonden.
Eind januari zullen de eerste films van het eigen festivalmerk op video worden uitgebracht, waaronder Irma Vep en Frozen.